Havs- och vattenmyndigheten beslutade 2013-05-17 om skärpta regler i Östersjön på svenskt vatten bl a för sportfiskare och fiskeguider för fångst av lax med fettfenan kvar på ryggen via metoden trolling.
(OBS! dock ej säkert att den är vild för det då t ex finska laxodlare inte alltid, läs sällan, klipper sina över 2 miljoner laxar de årligen sätter ut. Syns även tydligt på de laxarna som har krökta fenstrålar = förekommer extremt sällan på vildlax.)
Var är det då skon klämmer?
Det som blev och uppfattas som "Tokerier", av mig i egenskap av sportfiskare som älskar laxtrolling och även i egenskap av näringsidkare då jag är sportfiskeguide på laxtrolling, i detta beslut är att det blev förbjudet att landföra lax med bibehållen fettfena.
Lika bra att poängtera direkt att det inte är någon som jag känner till som vare sig sportfiskar eller bokar en guidad sportfisketur för att få med en massa lax på land utan det primära målet är upplevelsen och spänningen det handlar allra mest om. Trots alla varningar om diverse miljögifter i laxen så vill vi dock ha rätten att kunna landföra lax om vi har fiskelyckan med oss. Senaste undersökningar som gjorts av andelen lax med och utan fettfena visar att ca 20% av fångade laxar inte har någon fettfena på ryggen. Det innebär att för att få möjligheten att ta iland 1 st lax måste vi fånga 5 st rent statistiskt. Är man då 3 personer i båten och vill ha med sig var sin lax att äta så måste alltså 15 laxar fångas och vi som håller på med laxtrolling vet att det är en näst intill en omöjlig uppgift att fånga så många laxar på en dag. Dessutom så hade de flesta av oss troligtvis åkt hem för länge sedan pga rent fångstetiska skäl som de flesta av oss har praktiserat under många år redan om vi ens var i närheten av sådan fångstlycka. För oss sportfiskare och fiskeguider är det av största vikt att det finns fisk och i detta fall lax i havet men att det ska vara ok att få landföra 1 st lax med fettfena per person per dygn.
Nämnas bör givetvis att de flesta av oss som sportfiskar och fiskeguidar i Östersjön tycker HaVs initiativ till begränsningar av fångsterna av lax är positiva för en återuppbyggnad av Östersjöns vildlaxpopulation. HaV har gjort mycket för laxens livsvillkor och fortsatta förutsättningar. Här bör även, märkligt nog, poängteras att det hittills inte funnits någon fångstbegränsning för sporfisket på lax i Östersjön tidigare. Dock har vi sedan många många år tillbaka tillämpat en oskriven regel att inte landföra mer än 1-3 laxar per person per dag. Catch & Release är numera utbrett bland trollingfiskare och ett vanligt förekommande moment obs utan att någon myndighet legat på om detta...
Beslutet från HaV går INTE hand i hand med deras egen Vision 2020
Den 1 juli 2011 fick Jordbruksverket i uppdrag att främja utvecklingen av svenskt fritidsfiske och fisketurism. Bakgrunden till uppdraget är att fritidsfiske har rekreativa, sociala och hälsofrämjande värden för såväl den enskilde individen som för samhället i stort samt att fisketurism bedöms ha stor potential för småföretagande och landsbygdsutveckling i Sverige.
HaV och Jordbruksverket publicerade så sent som 2013-04-05 den 32 sidor långa gemensamma strategin för ett ökat fritidsfiske och fisketurism i Sverige. Finns att läsa på HaVs hemsida och återfinns under "Publikationer".
Hur vill vi ha det?
Hade beslutet från HaV istället varit att man fick landföra 1 st lax per person per dygn med bibehållen fettfena via metoden trolling så hade nog alla, såväl sportfiskare som näringsidkare, tyckt det var helt okey. Min förhoppning är nu att så många som möjligt, såväl ni som sportfiskar privat, är näringsidkare med koppling till trolling samt våra intresseförbund tex Sportfiskeförbundet och SeFF, nu hör av sig till HaV och på ett sakligt sätt beskriver era invändningar mot beslutet. Nu när beslutet är taget och om man vill få till en förändring så måste det gå den lagliga vägen. Det är att via Förvaltningsrätten komma med sina invändningar genom en "Överklagan mot beslutet" som skall ske senast inom 3 veckor från beslutsdagen. Jag kommer skicka in två stycken överklaganden, en i egenskap av sportfiskare och en i egenskap av näringsidkare. Vill någon ha mer information om detta kan ni kontakat mig.
Slutsats!
Min förhoppning är att HaV:
- stoppar beslutet att det från 1 aug 2013 är förbjudet att landföra lax med fettfena fångad på svenskt vatten via metoden trolling och istället beslutar att det är tillåtet att landföra 1 st lax med fettfena per person och dygn dvs samma som gäller för sportfisket i vildlaxälvarna
- inser det ologiska i sitt beslut att diskriminera sportfiskeformen trolling och att det kan få oproportioneligt stora konsekvenser för det svenska trollingfisket och den fisketuristiska serviceverksamheten som byggt upp kring detta fiske. T ex så har HaV och Jordbruksverket för första gången presenterat en gemensam strategi för arbetet med fritidsfisket och fisketurismens utveckling så sent som 2013-04-05.
- inser att risken med beslutet kan ödelägga den fina service som finns i t ex Simrishamn, Karlshamn, Grisslehamn mfl ställen i form av hotell, restauranger, sportfiskebutiker, fullservicehamnar där man kan tanka och få hjälp med diverse av båten mm som ger ett fint komplement till sommarturismen på dessa orter. Förutom svenskar så kommer det även många danska sportfiskare samt tyskar, finländare, norrmän m fl.
- räknar in trollingfisket i Vision 2020 som HaV och Jordbruksverket så sent som 2013-04-05 publicerat för ett ökat fritidsfiske och fisketurism i Sverige
- fortsätter att värna vildlaxen
+46-701800201
per@wildwater.se
P.S Snart kommer det även fångstrapporteringar. D.S