Sunday, October 21, 2012

Nya abborreställen och havsöringspremiär

BRA SNITTVIKT PÅ ABBORRARNA OCH HAVSÖRINGSPREMIÄR!

Tony med 640 grams abborre
I fredags var jag ute med återkommande gästerna i "datagänget" och denna gång var det Tony och kollegan Leif som var med. Vi hade bestämt oss för att testa ett nytt område i Stockholms skärgård för att försöka hitta lite size på abborrarna istället för mängd som senast vi ute för en dryg vecka sedan. På första stället vi testade innan lunch hände inte mycket med endast enstaka landade abborrar. Vi omgrupperade till annat område där det började nappa fina abborrar med topp på 640 gram och flera runt 500 gram vilket är kul på lätt utrustning. Abborrarna var inte riktigt på "hugghumör" denna lågtryckstyngda dag (dem kan vara känsliga för lågtryck...) vilket märktes på den teknik vi fick dem att nappa på. Vi lät helt enkelt jiggarna ligga på botten med slak lina och efter en stund så började det rycka i linan och då var det bara att sträcka upp och göra mothugg. Har aldrig testat denna metod tidigare då vi oftast är mycket mer aktiva i jiggandet. Vi fick ett 50-tal abborrar denna dag. Området efter lunch kommer definitivt besökas fler gånger och då hoppas vi på att de randiga riddarna är mer på hugget.

Leif med 500 grams abborre
Igår lördag var det havsöringspremiär i Stockholms norra skärgård på "favohaken" med läkarduon Mats och Lennart som varit med många gånger i området genom åren. Killarna har varit med och upplevt potentialen i området men är samtidigt väl medvetna om att spinnfiske efter havsöring kan vara mycket knepigt med små marginaler mellan succe och fiasko. Vi möttes av endast lätt regn (med tanke på hur det regnade i Stockholm City...) och 5-6 m/s ostnordostlig vind vilket inte är min favorit direkt för det området. Innan lunch testade vi lovartfiske i yttre havsbandet och killarna landar varsin havsöring båda under minimimåttet. Dessa fiskar nappade exakt på en position som gett en hel del fina havsöringar genom åren. Efter lunchen fiskade vi mera landnära för att "hinna med" andra ställen som gett ifrån sig fina fiskar men inget mer händer och vi bryter strax efter klockan fyra. Havsöringsfiske i ett nötskal. Blir spännande nästa helg då Mats är tillbaka i båten igen för nytt havsöringsförsök.

Nya spinnfisketag i veckan igen i Stockholms skärgård med bl a ett besök i den södra delen. Veckan därefter planerar jag att köra ner min nu nyservade trollingbåt Carolina Classic 28 till Simrishamn de dryga 300 sjömilen. En lång laxtrollingsäsong väntar. Det är mycket gott om lax utanför Simrishamn nu.

Är du sugen på att komma ut och spinnfiska i Stockholms skärgård efter abborre, havsöring eller gädda alternativt att trollingfiska efter lax utanför Simrishamn innan Jul så är det bara att höra av sig!

Mvh, Per Lundberg
0701-800201
per@wildwater.se