Monday, October 31, 2011

Bra havsöringspremiär 68 cm - Stockholms skärgård





I torsdags så körde Lasse och jag VVS Teknik med utgångshamn Caraff i Stockholms skärgård. Gädda var målet och efter lite planering så hade vi bestämt målet . Fiskekunskaperna varierade friskt mellan båtarna och Lasse fick dom med lite mer kunskap i sin båt. Dem fick ihop 13 st fina gäddor (4,5 kg på topp) och killarna i min båt endast 2 st och ett gäng missade varav en i större format. Vi hade stora problem att fånga de gröna i vår båt men så är det ibland med fiske. Bara att komma igen.



I lördags var det så dags för havsöringspremiär i Stockholms norra skärgård med stamkunderna Mats och hans son Ingemar samt hans kompis Erik. Guidade havsöringsturer är inget för "fångstmentalt veka" vare sig kunder eller guider (bra med Mats i båten som är läkare så man kan boka tid direkt i båten om det blir för jobbigt) ... då de silvriga är skygga, svårtflörtade och nyckfulla. Man kan lätt hamna lite fel och då är det totalt kört men det är väl det som är charmen med detta fiske efter de mytomspunna havsöringarna och sportfiske generellt. Efter torsdagens flopp så var det bara att bita ihop och go all in på gamla hotspots...






Väl på plats på morgonen så var det lite kyligt, solsken och i princip vindstilla. De första haken gav ingenting men sedan på nästa plats som ofta ger ifrån sig havsöringar landar Erik en 48 cm stridbar havsöring som fick simma vidare (50 cm är minimimåttet). 2 stycken ytterligare följare innan lunch så havsöringarna var på plats. Efter lunch kommer en lättare bris från SV och vi väljer en plats som levererat bra till för något år sedan. Inget där. Vi letar vidare och på en udde får Erik så ett fint hugg. Missad fisk. Kastet efter drillar han en fin havsöring men den lossnar tyvärr i ett hopp. Kul ändå. Avslutningen lägger vi på platsen där Erik fick sin 48 cm. Ingemar reser upp sitt spö omgående och det sitter en fin havsöring på kroken. 52 cm mätte den och inte långt senare får Erik kämpa ordentligt med sin havsöring som mätte 68 cm och vägde 3,4 kg. Sammanfattningsvis 3 landade havsöringar med 68 cm på topp varav en retur, 2 följare och tappad havsöring i ett hopp.



Fina fiskar till slut men det är som sagt små maginaler med detta fiske som jag gillar så skarpt att guida på åtminstone när det nappar... Nya tag längre fram i veckan.



Mvh, Per