Wednesday, May 15, 2013

Befarade tokerier från svenska myndigheter på gång i laxfrågan

Svenska myndigheter på gång att fatta tokiga beslut i frågan om att rädda vildlaxen i Östersjön
Rykten och försök till kontakter med svenska myndigheter som beslutar i vildlaxfrågan gör gällande att tokigheter, enligt vårt sätt att se det hela, är på gång med nya regler på svenskt vatten redan i augusti i år i ett försök till att rädda vildlaxen. Många branschaktörer t ex sportfisketidningar och produkttillverkare står vid sidan och tyst, medvetet eller omedvetet, accepterar galenskaperna.

Vad som framkommit till oss på Wildwater Fishing AB är att så snart som redan imorgon torsdag kan ett nytt beslut vara klart för alla trollingfiskare som träder i kraft redan från augusti i år läs förmodat inte samma fångstvillkor om man är älvfiskare, kustfiskare, metar efter laxen eller nätfiskar denna får landföra lax med fettfena vara ett faktum. Befarat beslut tros innebära att ett förbud mot att landföra lax med fettfena fångad på svenskt vatten via metoden trollingfiske. Frågetecknena är så klart direkt många om varför bara fångst via trollingfiske i Östersjön och kanske inte samma regler för t ex älvfiskare som fångar en lax med bibehållen fettfena som dessutom förmodligen simmat långt till sin hemälv för att leka. Vad händer om laxen fångas på internationellt vatten eller på danskt farvatten som för övrigt är fiskekortspliktigt samma för fiske på tyskt farvatten...Förekomsten av fångstframgångsrika laxfällor och nät i vildlaxälvarna ger ju givetvis för den helhetstänkande analytikern vidare en viss portion av fundering... En liten skriven mening med utsvävning i tankarna angående logiken varför det inte finns fria passager för laxen med utbyggd vattenkraft är ju också minst sagt en gåta. Vem som ska kontrollera det hela är naturligtvis också är fråga men man kan ju tänka sig att det kommer kosta mycket pengar. Och så fortsätter tankarna och listan blir bara längre och längre ju mer man sätter sig in i frågan och funderar.

Många frågetecken och funderingar
Varför "straffa" bara en viss form av sportfiske efter lax och "fria/tillåta" andra former gällande fångst av lax med fettfena??? Det befaras vara okey att fånga vildlax via älvfiske, nätfiske (tillåtet att som privatperson lägga 180 meter nät), via mete eller spinnfiske t ex kast med kustvobbler fånga vildlax. Om detta blir verklighet så blir alla logiskt tänkande individer minst sagt förvånande av svenskt beslutsfattande i vildlaxfrågan. Tror inte någon sportfiskare har något emot ett bevarande av vildlaxen i Östersjön och ett hållbart bestånd av denna. Om man sätter frågan i ett "fångstperspektiv" i dagens Östersjön så blir man än mer konfunderad då det är tillåtet att på danskt vatten lägga oändliga längder med laxlinor. Polska yrkesfiskare fångar även de en betydande mängd lax med fettfena om våra källor är riktiga.

Förslag på lösning i frågan och inriktning framöver
Vi på Wildwater Fishing är FÖR en fångstbegränsning av lax med fettfena fångad via sportfiske i Östersjön som långsiktigt innebär en hållbar beskattning av laxbeståendet som är lika för alla former av sportfiske oavsett hur och var man fiskar. Vi är FÖR ideén att tillåta att via sportfiske få landföra 1 lax med bibehållen fettfena per person och 1-2 laxar med klippt fettfena per person. Varför inte samtidigt även införa ett nytt ökat minimimått om 75 cm för att få landföra lax?
Tidsaspekten  och helhetsperspektivet för hela Östersjön tycker vi också är av största betydelse. Vi anser att svenska myndigheter i sin "duktighetsiver/miljövänlighet" bör avvakta ytterligare med beslut och lägga sitt krut på att fortsätta koordinera insatserna inom HELA Östersjöregionen via politiska kontakter med sina  Östersjökollegor. Att begränsa den del av sportfisket på svenskt vatten som senaste åren visat största framgång är att bedöva de krafter som fått viss luft under vingarna och börjat skönja möjligheten att bedriva viss lönsam (utan bidrag) näringsverksamhet baserad på laxfiske. Den ekonomiska lönsamhetspotentialen är minst sagt betydande med rätt politsik vilja med möjlighet att utveckla en hel sportfiskeindustri typ som man gjort i "Florida". Istället för att bromsa utecklingen och intresset för fisket efter lax anser vi istället att man inom Östersjöregionen bör skapa en intressegrupp som tittar på möjligheterna till ett hållbart sportfiske efter lax över tiden och den ekonomiska potentialen av en utveckling av sportfisket efter lax.

Imorgon
Hoppas man inte sätter morgonkaffet alltför långt ner i halsen om det nu kommer ett beslut i laxfrågan. Känner på mig att klunkarna inte bör vara för stora enligt de informatörer vi har varit i
kontakt med.

Imorgon är det en ny dag och hoppas kan man ju alltid men fiskepolitik är inte alltid logisk ur ett önskvärt hållbart sportfiskeperspektiv över tiden.

Mvh, Per Lundberg
0701-800201
info@wildwater.se