Sunday, November 7, 2010

Pigga abborrar och knepiga havsöringar


Var ute med två gäng i torsdags och fredags i Stockholms skärgård med spinnfiske på havsöring som huvudagenda. I torsdags var det Börje, Andreas och Peter som hade fått presentkort med en dags fiske av nära och kära. Vi beslutade att satsa förmiddagen på havsöring i den fortfarande hårda västvinden utan att känna ett pet på betena (kan de berott på halvstormen dagen innan???) och eftermiddagen jiggade vi abborre med ett 40-50 tal som båtvändare. Hyfsat resultat antalmässigt men storleken på borrarna var små. Härlig varm lunch intogs i fantastiskt väder. Sammanfattningsvis: Bom på havsöring inte bra men helt OK abborrefiske.
På fredagen klev stammisen Mats och Lennart i båten som till vardags ser till att invånarna i Kallhäll-området i Stockholm är pigga och friska (jobbar som läkare). Ville visa killarna det fina abborrefisket vi har i Stockholm och vad händer? Endast sporadiska abborre-ekon i hela området vi hade kanonfiske för några dagar sedan (inte samma område som dagen innan). En abborre upp på två timmar och Mats frågar om vi kan fiska havsöring istället??? Visst sa jag men tänkte att nu är goda råd dyra med tanke på resultatet dagen innan på havsöring. Bara att gå All-In och satsa med andra ord. Vi fiskar av lite olika gamla hotspots utan att känna ett endaste pet i den svaga västliga vinden, solskenet och kristallklara vattnet. Vi byter område och en liten molnbank kommer in över oss på sen eftermiddag. Mats får ett fint hugg i en vik där det brukar nappa... men den lossnar så klart med en stor virvel i ytan. Typiskt! Sista 1,5 timmen är det bara hotspots som gäller och förhoppningsvis kan skymningen hjälpa oss. Nästa plats ger utdelning med ett klockrent dubbelhugg till killarna. Bra, men de är båda under minimimåttet 50 cm så fiskarna returneras. Nästa ställe har gett fina resultat tidigare år med bl a 10 st landade en gång. Denna gång ger det Lennart hans andra havsöring tyvärr även denna under måttet. Dagen summeras som OK med 3 landade havsöringar och ett fint hugg även om Mats gärna hade velat tillaga en havsöring till frugan...

Båda gängen stortrivdes med den nyinköpta havsöringsutrustningen; ABU Garcia Sorön STX 40 haspelrullar, Berkley Series One 903-Medium Light spön och Fireline Crystal 0,20mm. En kanonfin kombination som rekommenderas! Kommande vecka 3-4 styrningar i Stockholmsområdet. Rapporter kommer!
Mvh, Per